Rakkertur - 4 timer - Skoleforløb

Få de fascinerende fortællinger om Rakkerne og Natmandsfolket – Kjæltringer, Tatere, Skøjere - eller hvad lokalbefolkningen valgte at kalde dem. Med udgangspunkt i Rakker-udstillingen fortælles ligeledes om relationerne til den fascinerede gruppe af Dejbjergrakkere og natmandsfolk. 

Denne rakkertur begynder på Bundsbæk Mølle og slutter på Dejbjerg Hede. Turen går over Rakkerhuset og rakkertomterne og slutter ved Kasper Hoddes høj, hvor han blev myrdet. 

Forløbet kan indeholde medspilsteateret "Den store Kjæltringejagt af 1835" - hvor eleverne bliver klædt ud og sammen med fortælleren spiller de denne historiske begivenhed. 

Dejbjerg­rakkerne forbindes nok mest med den gruppe af socialt udstødte og fattige mennesker, som levede i området i 1800­tallet.

Selve rakkerbegrebet er dog langt ældre ­ i 1500­tallet startede staten med at oprette rakkerstillinger rundt i de større byer ­ de skulle udføre ulækkert og uærligt arbejde ­ det var bl.a. flåning af selvdøde dyr, tømning af lokummer osv. Disse folk blev meget isolerede, men var godt betalt.

Det seneste, man oplevede omkring denne gruppes efterkommere var isolation og fattigdom ­ og en spirende integration i det almindelige samfund via småjobs som glarmesteri og tiggeri.

Hvis I er i bus kan gruppen hentes på Dejbjerg hede og dermed ikke skal gå tilbage - samt hvis tiden tillader det et besøg i Dejbjerg kirke med rakkergrave og rakkerstole. 

 

VIGTIGT: I kommentarfeltet "Noget vi bør vide" i forespørgslen skrives klassetrin m.m., så vi kan målrette vores læringstilbud til jer.

Vi forventer, at du som lærer er aktivt medvirkende i rundvisningen ­ og ellers tager bredt hånd om klassen og dens fokus. Dette er også gældende under pauser og efter endt aktivitet.

Der er ikke i denne aktivitet specielle forhold vedr. påklædning mv.

  • > “Kæltringejagten” (skriv 1 i feltet) (info)
  • > Kliprabat (info)

INFO - bestilling foregår senere i forespørgslen

Hvad lærer I

● om rakkernes forhold op gennem tiderne.

Hvordan lærer I

● fortælling

Link til faglig profil

Hvordan sikres det, at I lærer det:

● det kan være almindelig evaluering baseret på spørgeark, løbende dialogbaseret evaluering osv.

● stor opmærksomhed på vigtigheden i at opfylde læringsmålene. Vi råder over gode formidlere, der har stor viden og erfaring med formidlingspædagogik

● vi ønsker at være progressive og reflekterende på området ­ og at gæsterne kan mærke det

● museets ledelse ser det som en hjørnesten at opkvalificere vores formidlingskompetence generelt

Videns­ og færdighedsmål ­ Dagtilbud

Læringsoplevelsen berører:

● Alsidig udvikling

● Sproglig udvikling

 

Praktisk

Antal deltagere

Varighed

Årstid

Tidsrum

Max 28 personer

3-4 timer

Januar - December

Hverdage


Målgrupper

3.-4. klasse, 5.-6. klasse, 7.-9. klasse, Ungdomsuddannelse, Specialskole,

Fagområder

Historie & Samfundsfag, Den Åbne Skole, Understøttende Undervisning,

Faciliteter

WC, Gratis parkering, Bordbænke, Handicap WC,

Lokalitet

Pris og forespørgsel

Rakkertur - 4 timer - Skoleforløb

Basispris

2.000,00 DKK