Lad eleverne rejse mere end 100 år tilbage i tiden og lad dem hjælpe møllerfruen med Bundsbæk Mølles gøremål! Både ude og inde er der travlt, der skal gøre rent, laves mad på det gamle komfur m.m. Der skal også ordnes en kurv fra fattigkommissionen til rakkerne i fattighuset.
Lær om livet på landet og forskellene på de almindelige bønder og fattiglemmer.
Intro: Eleverne vil møde museets formidler, der skal agere møllerfrue. Hun vil være i autentisk tøj kendetegnet for tidsperioden. Inden Tidsrejsen begynder vil vi tage en kort snak om den tidsperiode, som vi skal lege os ind i. Livsvilkår og livsgrundlag for individet, familien og de gennerelle samfundsvilkår i forskellige samfundslag. Paralleller trækkes til nutiden.
Tidsrejsen: I forbindelse med selve tidsrejsen (ved hjælp af stearinlysets skær og det magiske grydelåg) vil vi rejse tilbage i tiden. Her gives alle (børn som voksne) nye "legenavne" og roller i vores tidsrejse. Og en enkel påklædning er med til at kunne leve sig ind i sin nye rolle i legen.
Hos møllerfruen møder de én af møllens andre beboere og nu er legen i gang - for meget skal ordnes både ude og inde. Kvindesyslerne indenfor - og drengenes/mændenes udenfor i forbindelse med møllen.
I legen gøres der opmærksomt på, at der er forskel på kvinde- og mands-opgaver, men der skelnes ikke mellem kønnene i deltagelsen af de forskellige gøremål. Man kommer ikke nødvendigvis til at prøve alle de gøremål, der skal ordnes. Undervejs i legen skifter inde- og ude-holdet.
Nogle af indesyslerne kan være:
Udeopgaverne kan være:
Spisefællesskab: Maden og spisefællesskabet er en vigtig kulturbærende aktivitet. Mens der spises udveksles der erfaringer og fortælles historier.
Afslutning: Vi rejser frem i tiden - til nutiden - som da vi rejste tilbage.
De voksne der er med børnene deltager i tidsrejsen og tildeles roller som pigen i huset eller karl.
Tidsrejsen berører følgende i Fælles Mål:
Kronologi
Familie og fællesskab
Livsgrundlag og produktion
Samfund
Tidsrejsekonceptet er udviklet af Britt-Marie Borgström, Jamtli - og beskrevet i bogen: Tidsresan - Lek og fantasi som pedagogisk metod.
Nøgleordene i konceptet er leg, fantasi og indlevelse, - såvel som høre, røre og gøre!
Formålet med Tidsrejsens drama-leg i kulturhistoriske kundskaber er, at give en social, kulturel og historisk sammenhæng. Der er tale om en oplevelsesbaseret læring, hvor eleverne lærer gennem at handle og håndtere, de opgaer de stilles overfor. (jf. filosof og pædagog John Dewey (1859-1952) manden bag begrebet: "learning by doing".) Dialog og aktiviteter anser vi for vigtige med udgangspunkt i Vygotskys helhedsyn, der baseres på interaktion af følelser, tanker og sprog. (jf. psykolog Lev Vygotsky (1896-1934) om børns læring i et socialt samspil og mellem individet og kulturen.) Det immaterielle i menneskelivet indgår derfor også i en Tidsrejse for at få en alsidig og levende forståelse af fortiden.
Der bliver en sammenhæng mellem færdighed, forståelse og kundskab. Erfaringer skaber mulighed for nye erfaringer - jf. John Dewey.
Antal deltagere
Varighed
Årstid
Tidsrum
max 28
2 timer
Januar - November
Hverdage
Målgrupper
0.-2. klasse, 3.-4. klasse, 5.-6. klasse,
Fagområder
Historie & Samfundsfag, Teknologihistorie, Kulturforståelse,
Faciliteter
WC, Gratis parkering, Bordbænke, Handicap WC,
Lokalitet