Ringkøbing-Skjern Museums pædagogiske praksis er baseret på John Deweys “learning by doing”-tilgang og Christen Kolds fortællings-praksis som er videreudviklet via bevægelserne Historisk Værkstedsundervisning, Udeskolepædaogigikken og Cooperativ Learning m.m. Formidlerne videreuddannes løbende og deltager i konferencer, seminarer og studiegrupper for konstant at være opdateret på den praktiske og teoretiske udvikling inden for området.
I samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommunes Dagtilbud og undervisnings-forvaltning, de enkelte skoler og institutioner og samarbejdspartneren Varde Museerne, udarbejdes samskabelsesprocesser, som resulterer i direkte relevante og efterspurgte læringsforløb til børne- og ungdomsinstitutioner. Formidlerne tilbyder også kurser til lærere/pædagoger fx udeskolepædagogik og åben-skoleaktiviteter.
FrivillighedsAkademiet tilbyder uddannelse til museets mange tilknyttede frivillige, som indgår på forskellige måder i de pædagogiske aktiviteter. Frivillige besidder kompetencer og erfaringer på områder, som oplagt indgår i museets læringsforløb fx. biavlere, smede og bagere for blot af nævne nogle få.
På bestillingsportalen www.levendelæring.dk bliver alle læringstilbudene beskrevet med læringsmål og med referencer til de lovgivne fællesmål for daginstitutioner, grundskolen og ungdomsuddannelser.